Min älskade Far

Carl-Axel Danåsen

född 7 mars 1915
+ 18 maj 1999

har hastigt seglat vidare…

Han somnade stilla in efter ett rikt liv.

Med kärlek och tacksamhet i hjärtat 

Lisa

Till minne

Carl-Axel Danåsen

Slöjdläraren Carl-Axel Danåsen, Nacka, har avlidit 84 år gammal. Hans närmaste är dottern leg. sjukgymnast Lisa Danåsen Wikström med make och fyra barn samt tre syskon bosatta i Göteborg.

Carl-Axel Danåsen föddes i Göteborg men flyttade tidigt till Stockholmsområdet. På Västkusten hade han dock djupa rottrådar och från 1961 vistades han varje sommar på Tjärnö, nära Strömstad,

Där, på gården Gullnäs, byggde han tillsammans med sin familj upp en sommarkursgård med specialinriktning på andningsteknik och avspänning. Gården är numer skänkt till Stiftelsen Gullnäsgården.

Att förvalta insikten om vad avspänning och en riktig andning betyder för allt vi företar oss blev ett livsansvar för honom sedan han 1957 hade varit elev på Harald Alms legendariska kulturcentrum Siljansskolan i Tällberg. Där undervisade den tyske läkaren Werner Ludwig. Då Siljansskolan något år senare måste läggas ner började Carl Axel Danåsen själv organisera kurser för dr Ludwig. Kurserna förlades från 1963 till Gullnäs och Ludwig blev under nära tre decennier kursgårdens ledande lärare.

Ideellt engagemang kännetecknade Carl-Axel Danåsens liv också i övrigt. När kunskap började accepteras om tobakens skadeverkningar och den första frivilliga organisationen för att sprida denna kunskap bildades – Nationalföreningen för upplysning om tobakens skadeverkningar (NTS) - kom han tidigt att ingå i organisationens styrelse. På samma sätt engagerade han sig i centrum för den insikt om kostens och livsföringens betydelse för vår hälsa som Are Waerland var pionjär för i Sverige. Carl-Axel Danåsen gjorde det framförallt genom att i rekordmånga år fungera som Hälsofrämjandet (till att börja med Waerlandklubben) i Stockholms kassör. Han levde dessutom som han lärde.

Även för sommaren 1999 hade Carl-Axel Danåsen planerat en rad kurser på Gullnäsgården, alla inriktade på att ta vara på människans egna inneboende resurser. Och det var under förberedelse av årets säsong som han på Gullnäs plötsligt drabbades av ett ödesdigert slaganfall.

För oss, hans vänner, kom budskapet som en chock. Vi beundrade honom för hans sällsynt stora livsansvar och hans sinne för det förnuftiga vare sig det gällde att leda sin kursgård, segla, bedöma en bok eller en livsstil. Han var ungdomlig för sina år, full av humor och nyfikenhet på livet - rik på försynt värme och frikostig med uppmuntran. Han var i allt en härlig, levande människa. Visst hann han uträtta mycket fint i sitt liv. Men det finaste var han själv.

Eskil Svensson

 

TACK,

      för ditt / ert deltagande i sorgen efter Carl-Axel!

Tack för blommorna, telefonsamtal, alla fina brev med många positiva minnesord, de vackra blommorna till begravningen och de många minnesgåvorna till bl.a. trädplantering. Det har varit skönt att känna att det är så många som tänker på oss och som uppskattat Carl-Axel och det han har förmedlat i livet.

Begravningsgudstjänsten var i den vackra och gamla Onsala kyrka (söder om Göteborg, där Carl-Axel gifte sig). Det var en mycket ljus, fin och hoppfull begravning med fina psalmer; Härlig är jorden, O hur saligt att få vandra och I denna ljuva sommartid, fin orgel- och tvärflöjtsmusik. Ett levande ljus ställde vi på kistan, som vi även tog med på minnesstunden i Leksandsgården som låg i närheten. Där intog vi (37 p - mest den närmsta släkten) en vällagad vegetarisk måltid, berättade minnesepisoder i fin gemenskap, humor och kärlek.

Det hade regnat i Göteborg på förmiddagen. Det var uppehåll mitt på dagen och vid begravningen för att sedan klarna upp mer och bli sol. " Efter regn kommer solsken."
På hemresan med bil kunde vi njuta av vacker utsikt med solnedgång över Vättern, flera regnbågar och silverkantade moln.

Det var en minnesrik dag!

Många och fina minnen lever kvar efter Carl-Axel!

urnned.jpg (86586 bytes)

Urnnedsättningen var en vecka därefter
i familjegraven på Östra kyrkogården i Göteborg.

Då lästes denna dikt:

Att dö, vad är det?
Ett skepp seglar ut och jag står och ser
hur hon försvinner vid horisonten. 
Några vid min sida säger. " Nu är hon borta".
Borta?
Borta ur min åsyn, det är allt;
Hon är lika stor som när jag såg henne..........
Det är jag som sett henne bli mindre och 
helt försvinna ur min åsyn,
Hon har inte förändrats och i samma ögonblick
som någon vid min sida säger:
"Nu är hon borta", finns det andra som 
ser henne komma och glada röster ropar
"Nu kommer hon!"
..................och detta är att dö.

/Lisa

Åter Lisas Friskvårdssida / Backa