Artikel Ica-kuriren nr 23-24 - 01

Tips för semester-återhämtning

Låt gräset växa och tiden vara.

Det är sommar, semester och vila nu.

Återhämta dig.

 

En stresskonsult, en präst och en sjukgymnast fick dela med sig av sina expertkunskaper om hur vi ska gå tillväga för att nå optimal återhämtning på semestern. Det gemensamma budskapet blev; “Kom i kontakt med dig själv”. För det är ju det vi gör när vi stressar i vardagen - struntar i oss själva, ignorerar våra sanna behov. Och semesterplanerna går ofta i samma anda när vi planerar alldeles för mycket: väggar som borde tapetseras, mostrar som borde få besök, relationer som borde förbättras och en kropp som borde tränas upp. På dessa futtiga veckor ska alla dessutom vara harmoniska och solen ska skina. Aldrig är förväntningarna så höga som inför vår sommarsemester. Man kan bli stressad för mindre. Sätt i stället lust och vilja framför måsten och krav.

/Gabriella Ekelund

 

Sjukgymnasten Lisa Danåsen Wikström talar om djup avspänning.

- Man kan inte släppa en spänning utan att vara medveten om den, konstaterar Lisa Danåsen Wikström.                       I början av semestern är kroppen fortfarande uppe i varv. Andningen är kvar i bröstkorgen och adrenalinet insöndras ett tag till. De flesta av oss vet inte att det är så, utan känner bara en slags rastlöshet. Vi vet inte heller vad uttrycket “lyssna på din kropp” egentligen innebär. Lisa förklarar;

- Det handlar om att få en känsla av att kroppen tillhör en själv. Att tillexempel fråga sig om axlarna är spända och då kunna sänka dem. Att lära sig känna vad man behöver. Kroppen behöver inte bara avspänning utan också näring på semestern. 
- Det man blir stärkt av i vardagen kan man gott ha mer av under
semestern, tycker Lisa Danåsen Wikström. Att simma, vara ute i naturen, ta ett varmt bad eller få massage - sånt ger näring åt många, men inte alla.

- Man får försöka tänka efter vad som är rätt för en själv, säger Lisa. Kroppens naturliga behov av rörelse förträngs när man har ett stillasittande arbete. Till och med impulsen att sträcka på sig håller vi tillbaka.

- Känn hur skönt det är att sträcka på sig, påminn din kropp! säger Lisa.

Semestern är rätt tid för rörelse, men inte för hårdträning.
- Mjuka aktiviteter passar bäst för återhämtning.

Fysisk återhämtning:

* spänn av: känn hur din kropp har kontakt mot mot underlaget. Om du sitter - hur känns sätet mot stolen, hur lutar din rygg mot ryggstödet och hur känns fotsulorna mot golvet? Spänn muskler så att du höjs från underlaget - låt dig sedan sjunka ned, riktigt landa.

* andas ut: man får lättare ned andningen från bröstkorgen om man andas genom näsan. Då blir utandningarna långsammare och bidrar till en djupare avspänning.

* öppna dina sinnen: känn hur havet och skogen doftar. Dyk i kallt vatten och känn hur första andetaget känns när du kommer upp. Gå barfota och lyssna på måsarnas skri.

* släpp fram barnasinnet: lek med barnen i stället för att titta på.

* åk på semester kombinerad med en kurs i avspänning. Tips finns på www.halsoframjandet.se och wwww.friskareliv.com

Fortsättning av artikeln med andra intervjuade

Startsidan Backa