stresst.gif (857 bytes)

Stresshantering

Stress är en del av livet. Det går att lära sig hantera och förebygga onödig stress
och minska stressens negativa inverkan på oss och istället må bättre.

blue swirl1205.gif (150 bytes)Först gäller det att bli medveten om att man faktiskt påverkas av olika yttre och inre faktorer som kan bidra till stress och ett icke välbefinnande. Orsaker till stress brukar kallas för stressorer. Vad är det som gör att du blir stressad eller spänd ? För att komma till grunden är det viktigt att tänka igenom hela sin livssituation; arbetet - fysiskt och socialt, hem och familj, fritid, socialt, relationer, ekonomiskt. Det finns en del listor man kan ha till minneshjälp för detta och en del som visor olika "stresspoäng" för olika händelser och situationer för att se vilken stressbelastning man befinner sig i, om man befinner sig i riskzonen för för kraftig stress.

blue swirl1205.gif (150 bytes)Kan du påverka eller minska  de orsaker just Du hittar till din stress?

Till en del går det, men ibland ligger stressorsakerna i ett sammanhang där det är svårt att som individ förändra det. Man får då gå ihop på arbetsplatsen, i organisationer och dylikt för att försöka påverka. Det är inte alltid man orkar med det. Man kanske är slutkörd, kanske på väg att bränna ut sig och orkar inte ta i tu med de situationerna, utan man får börja där man står i stället, den hanterbara stressen och sköta om sig själv. Kanske helt enkelt ta " timeout" en period om det gått för långt.

Lär dig planera din tid bättre, prioritera, sätt rimliga mål, sänk kraven på dig själv eller höj din kompetens genom utbildning t.ex. Gör det viktigaste först och inte strax innan det ska vara färdigt.
Du kanske behöver lära dig att säga NEJ eller att delegera. Att säga nej till något innebär att du säger ja till något annat.
Fler tips.

Faktorer som minskar stressens negativa inverkan:

- trivsel, hemma, på jobbet, med dig själv och andra

- positiva händelser, att tänka positivt och ha humor verkar fungera som en buffert mot negativ stress

- socialt kontaktnät, familj, vänner och arbetskamrater som kan stötta och backa upp, som man kan prata av sig hos är viktigt

- egenkontroll, att själv ha möjlighet att påverka sin situation, arbetsförhållanden och t.ex. kunna planera sin dag. Man har gjort studier som visar att nivån av stresshormoner förändras i olika situationer. De människor som kommer in i en full hiss och hamnar i ett hörn långt ifrån kontrollknapparna och dörren har högre nivå stresshormoner i blodet än de som står vid dörren och hissknapparna.

- meningsfullhet, att man kan se det man gör, sig själv, sin situation i ett större sammanhang, att man har något att leva för.

Kan du förbättra något inom dessa områden har du gjort mycket för att du ska klara stress och hantera det på ett bättre sätt. Ta ett steg i taget.

Stärk dig själv !

Det är inte alltid man orkar börja ta itu med orsakerna till stress utan ibland gäller det att hålla näsan ovanför vattenytan. Då kan du fundera över nedanstående:

blue swirl1205.gif (150 bytes)Minska på de onödiga spänningarna som du går och bär på genom t.ex. avspänningsövningar, meditation, Qi gong, Feldenkrais, massage  eller andra behandlingsformer. Så får du lite marginaler så att inte nästa påfrestning blir droppen som får bägaren att rinna över........

blue swirl1205.gif (150 bytes)Öka din stresströskel:
- ät en bra kost med mycket frukt och grönsaker (gärna vegetarisk). Det ger dig den energi, näring och vitalämnen du behöver (skyddar mot skadliga ämnen i kroppen - fria radikaler). Att äta regelbundet skonar din mage ifrån magkatarrer som man lätt kan få vid mycket stress och oregelbundna mattider. Du klarar också dina uppgifter bättre, blir inte så trött eller irriterad som om du har lågt blodsocker. 

Det viktigaste är inte bara vad du äter utan HUR. Ät gärna långsamt, under lugna förhållanden, tugga och njut av maten så kan du bättre tillgodogöra dig den - och magen blir glad.

Var sparsam med tobak (nikotin), kaffe och cocacola (coffein) som i sig framkallar en stressreaktion i kroppen. Alkohol har en tillfälligt "bedövande", lugnande effekt, som man kan lockas av. Var observant på varför du dricker.

- rör på dig, motionera regelbundet. Det behöver inte vara maraton......utan hitta en motionsform som du tycker är rolig t.ex. att simma, dansa, cykla, promenera, flera ggr / vecka. "Smygmotionera" genom att leka med barnen, trädgårdsarbete, gå i trappor istället för att ta hiss t.ex. Motion stimulerar kroppens produktion av endorfiner som ger smärtlindring och ökat välbefinnande. När vi är fysiskt aktiva får vi också utlopp för den stressreaktion som kroppen lagrat upp i kroppen i form av ökad muskelspänning, mer socker och fett i blodet - som vi då får förbränna ( istället för att det på sikt bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar). Efteråt kommer också en spontan avpänningsreaktion/känsla. Välbefinnandet och din självkänsla ökar.

- vila, ge dig den vila, sömn, mental vila och rekreation du behöver. Tillåt dig även att bara vara - utan prestationskrav. Då är du vid bättre mod och klarar påfrestningar bättre.

- var ute i naturen, som i sig har en lugnande och läkande effekt.

- positiv mental inställning, försök se det ljusa och positiva i tillvaron, möjligheterna, ha humor och lite distans till dig själv. Sång, musik och skapande verksamhet ger glädje och låter dig få uttrycka dina känslor.

- aktivera lugn- och ro systemet i kroppen ( hormonet oxytocin) genom kramar, beröring, massagebehandling, varma bad eller lugn musik.

Lycka till med att införa fler och fler goda vanor, som stärker dig och ökar ditt välbefinnande. Det är du värd.  Prata gärna med andra om de förändringar du vill göra, gör något ihop med en grupp eller några vänner så blir det av att t.ex. komma ut och röra på sig. Vänta inte tills du får tid, det brukar sällan inträffa - utan du få lära dig att ta dig tid till det som är viktigt även för ditt eget välbefinnande. Det kommer även andra tillgodo.

Lisas Friskvårdssida /Backa  / Fler tips / Lästips / Kurser

Copyright ©